torsdag 28 februari 2013

uppdatering om en 5-månaders bebis

Igår blev vår skrutt hela 5 månader, och det innebar en vikt-och längdkontroll på bvc samt en vaccination. Nu väger han 7120 gram (nyfödd 3895gram), är 64,2 cm lång (nyfödd 50cm) och har ett huvudomfång på 43,9cm (nyfödd 34,5cm). Nu börjar han verkligen bli stor! Tidigare har han ökat så lite i både vikt och längd varje månad, men ändå så att han följer en kurva. Men nu hade Melwis ökat så mycket att han nästan hoppade upp från sin kurva! Stora killen. Undrar om det beror på att han äter alltmer av både gröt och mat? Eftersom han tuttar hela natten och tidigare har gått upp så lite i vikt när jag bara ammat, så har min mjölk uppenbarligen inte räckt. Eller snarare, att den precis räckt. Men nu lägger har verkligen på sig och börjar bli en riktig liten tjockis! Det är bara bra, en bebis får gärna ha lite hull. Och lång har han blivit också! Jag som precis lagt undan storlek 56 får väl snart plocka fram 68... Sorgligt. Än så länge sitter 62 fint.

Annat som vi pratade om under besöket var att Melwin äter hela nätterna, men eftersom han uppenbarligen är hungrig finns det inte så mycket man kan göra. Hon tyckte att min plan verkar bra. Jag tror ju att anledningen till att han äter så ofta nattetid beror på att han får i sig för lite under dagen, han är ju lite av en matvägrare om det inte är kväll såklart. Därför har jag bestämda tider där han äter, oavsett om han visat att han är hungrig eller inte, om han fick bestämma skulle han inte äta på hela dagen. Det är lättare att få i honom mat om det inte är amning, purér och gröt tycker han ju är roligt. Om ett par veckor när Melwins mage vant sig ska han även få gröt till frukost vid 9. nu äter han ingen frukost alls. Vid sex månader ska vi prova med välling till kvällen också.

Vaccinationen gick bra, han blev ledsen såklart, men det gick över när jag tog upp honom. Nu har det gått ett dygn och han har inte blivit påverkad än av sprutan. Förra gången blev han väldigt trött och sov länge, den här gången var vi oroliga för feber, men inget än så länge. Skönt! Vår Melwis är precis som vanligt.


Nu som 5 månader har Melwin utvecklas till en alldeles egen liten individ. Han har en väldigt stark personlighet, och är väldigt social. Allt som oftast är han glad, men han visar VÄLDIGT tydligt när han inte är nöjd. Vi får höra honom skratta varje dag, och om man pratar eller ler mot honom får man oftast ett stort leende tillbaka. Melwin är väldigt busig, och har en speciell min han gör när han vill leka med en. Det roligaste han vet är att sitta i babysittern där han gungar sig framåt med en väldig fart. Han tycker även om näör man lägger honom på sitt huvud och när man sjunger. Han har hittat sina fötter men får inte in dom i munnen än hur mycket han än försöker, om man lägger honom på mage vänder han sig snabbt till rygg, men han kan inte komma tillbaka till mage hur mycket han än tränar på det. Varje dag får man höra nya ljud som har tränar på, även om de flesta toner är VÄLDIGT höga. Om man säger "hej" till honom, svarar han ofta med ett "eeeeey".
Så, lite om vår söta vilding :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar