lördag 4 augusti 2012

vecka33

Tycker inte att det händer så mycket med magen just nu... Mellan typ
vecka 24 till 28växte den massoooooor, men sen dess... Nada.
Ser likadan ut varje vecka. Måste vara skittrångt för knuten


Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet.

Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens position – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu så att huvudet lättare kommer ut under förlossningen. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig i och med att bebisen lägger på sig underhudsfett.

Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och fixerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.) Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar. Vill du föda utan medicinsk smärtlindring? Här kan du läsa om icke-medicinska ('naturliga') metoder.

Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut? Vätskebindning i kroppen, s k ödem, är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt. Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist. Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten. Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Ladda ner och skriv ut vår veckoplanerare för graviditeten!

OBS: Du kan se en tabell med genomsnittlig längd- och viktutveckling under graviditeten här. Forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling är en allmän guide till hur din bebis växer.

EGNA ANTECKNINGAR
Såhär känner jag mig

Trött, tung, grinig, ledsen, glad, osv osv. Humöret åker upp och ned, som man säger: "känslomässig berg-och-dalbana". Sammandragningarna gör mig tokig, för tillfället kan jag inte ens resa mig upp utan att hela magen liksom krampar, då är det bättre att sitta still - för då känns det inte lika mycket. Kan ändå inte gå, höften gör för ont.

Det här tänker jag mycket på just nu

Så lite som möjligt

Sånt här oroar jag mig över

Att bebisen ska få för sig att det är dax på riktigt när Jocke inte är hemma

Det bästa med att vara gravid

Man känner sig så speciell, som att man bär hela livets hemligheter med sig vart man än går. Och glädjen över bebisen såklart

Det sämsta med att vara gravid

Man blir så fastlåst, även om man vill - så kan och orkar man inte göra något. Sen känner man sig rätt nere också

Graviditetssymptom
  • Sammandragningar
  • Illamående
  • Ömma bröst
  • Jätte trött
  • Kissar konstant
  • Hungrig, men inte sugen på att äta
  • varm
  • svajigt humör
  • molvärk i magen
  • ont i ryggen
  • öm i magen
  • svullen
  • får kramp/sendrag i fötter vader och fingrar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar